Zaloguj z Facebook

Informacja

Nowe produkty

Promocje

Brak promowanych produktów w tym momencie.

Zaloguj z Facebook

Węże spożywcze do substancji spożywczych i farmacji

Węże spożywcze - podział ze względu na zastosowanie

Węże przemysłowe do substancji spożywczych Transmetal są wykonane z przeźroczystego PCV i wzmocnione galwanizowaną stalową spiralą.

Węże spożywcze Transmetal są przeznaczone do pracy w temperaturach -10°C do +60°C. Węże spożywcze Transmetal są elastyczne, odporne na ścieranie, stosuje się je ...

Węże spożywcze - podział ze względu na zastosowanie

Węże przemysłowe do substancji spożywczych Transmetal są wykonane z przeźroczystego PCV i wzmocnione galwanizowaną stalową spiralą.

Węże spożywcze Transmetal są przeznaczone do pracy w temperaturach -10°C do +60°C. Węże spożywcze Transmetal są elastyczne, odporne na ścieranie, stosuje się je do przesyłu wody (także pitnej), płynów o małej zawartości tłuszczu, substancji spożywczych, chemikaliów oraz alkoholu o stężeniu do 25%. 

Wąż Transmetal jest ssawno-tłocznym wężem spożywczym i został wykonany z nietoksycznych, wolnych od metali ciężkich materiałów. Ekonomiczną alternatywą dla tego węża jest wąż spożywczy Transliquid.

Węże przemysłowe do substancji spożywczych Mallatrans są przeznaczone do przesyłu wody przemysłowej i do  picia, powietrza, gazu, a także płynnych i półpłynnych produktów spożywczych oraz lekkich chemikaliów w temperaturach od -10°C do +60°C. Węże spożywcze Mallatrans są odpowiednikiem technicznego węża z PCV ale z dopuszczeniem do kontaktu z substancjami spożywczymi. Węże spożywcze tej serii są wykonane z pozbawionego smaku i zapachu polichlorku winylu.

Węże przemysłowe do substancji spożywczych Transliquid są bardzo elastyczne i charakteryzują się gładką ścianką wewnętrzną węża. Ich przeznaczenie to głównie przesył wody pitnej, substancji o niskiej zawartości tłuszczu, a także alkoholi o stężeniu do 28%.
Węże spożywcze Transliquid podobnie jak wąż spożywczy serii Transmetal spełniają wymogi dyrektywy Unii Europejskiej dotyczącej materiałów przeznaczonych do kontaktu z substancjami spożywczymi, dlatego mogą być stosowane jako węże do wody pitnej.

 

Węże silikonowe Rausil są szeroko stosowane w branży spożywczej dzięki jakości zgodnej z normą  FDA 177.2600 przeznaczenia do płynnych substancji spożywczych i z wymaganiami BfR. Węże spożywcze Rausil wykonane są z lekkiego, półprzezroczystego, bezzapachowego silikonu. Węże silikonowe Rausil zachowują swoje właściwości mechaniczne w niskich i wysokich temperaturach. Są odporne na temperaturę od – 60 ˚C do +180 ˚C, co sprzyja trwałości takiego węża, kiedy narażony jest na trudne warunki pracy. Może  być wykorzystywany jako wąż do wody pitnej i napojów.

Gumowe węże do substancji spożywczych tj. do alkoholu (Agraspirits i Agrawine) oraz do mleka (Agramilk) wykonane są  one z bezwonnych, półprzeźroczystych i nietoksycznych materiałów. Jakość tej grupy węży spożywczych potwierdzają normy FDA 177.2600 i BfR  dopuszczenia do kontaktu z substancjami spożywczymi. Jest to grupa węży ssawno tłocznych dedykowana transportowi wina, piwa, napojów alkoholowych, czystego etanolu 96%, apirytusu czy produktów tłustych i oleistych. Temperatura pracy tych węży wynosi od -40 do +120 0C.

Clear Line to seria lekkich, elastycznych i miękkich węży igielitowych. Węże igielitowe tej serii o konstrukcji PCV (PCW, PVC). Wąż igielitowy do pracy przy ciśnieniu roboczym nawet do 14,5 bar. Oprócz branży spożywczej i farmaceutycznej, węża igielitowego poleca się sektorowi chemicznemu. Ponadto węże igielitowe są odporne na działanie bakterii.

Ostatnią grupą węży oferowanych przez Pneumat System są odciągowe węże ssawne do takich produktów spożywczych jak ziarno, cukier, kukurydza, mąka itd. Węże Poliuretano Flex jest wężem o dużej elastyczności oraz wzmocnionym ocynkowaną stalową spiralą.

Więcej

Węże spożywcze do substancji spożywczych i farmacji W tej kategorii nie ma produktów.

Podkategorie

  • Węże do alkoholu

    Węże do alkoholu: piwa, wina, napojów alkoholowych

  • Węże spożywcze TRICOCLAIR AL
    Zewnętrzna warstwa przeźroczysty PCV
    Wewnętrzna warstwa przeźroczysty PCV
    Wzmocnienie Oplot poliestrowy
    Temperatura pracy -15 °C do +60  °C
    Charakterystyka Wszechstronny wąż wzmocniony, o doskonałych parametrach, do zastosowań spożywczych oraz alkoholami o stężeniu do 50%. Bardzo wytrzymała trójwarstwowa konstrukcja klasy A i bez ftalanów, ze wzmocnieniem z włókien poliestrowych o wysokiej wytrzymałości oraz wyższą ochronę przed promieniowaniem UV. Posiada zgodność z normą FDA.

  • Węże do substancji spożywczych TRANSMETAL

    Elastyczny, odporny na ścieranie wąż do substancji spożywczych z galwanizowaną stalową spiralą, przeznaczony do przesyłu wody, płynów o małej zawartości tłuszczu, substancji spożywczych, chemikaliów oraz alkoholu o stężeniu do 25%. Wąż został wykonany z nietoksycznych, wolnych od metali ciężkich materiałów. Spełnia wymogi dyrektywy Unii Europejskiej dotyczącej tworzyw przeznaczonych do kontaktu z artykułami spożywczymi (2002/72/CE oraz 2002/95/EC (RoHS)).

    Materiał przeźroczysty PCV (PCW, PVC)
    Wzmocnienie galwanizowana stalowa spirala
    Temperatura pracy -15 °C do +60  °C
    Charakterystyka elastyczny, odporny na ścieranie, ssawno-tłoczny wąż do substancji spożywczych z galwanizowaną stalową spiralą, przeznaczony do przesyłu wody, płynów o małej zawartości tłuszczu, substancji spożywczych, chemikaliów, oraz alkoholu o stężeniu do 25%. Nadaje się również do próżni. Wąż został wykonany z nietoksycznych, wolnych od metali ciężkich materiałów.

  • Węże farmaceutyczne i do substancji spożywczych TRANSLIQUID

    Elastyczny wąż  do substancji spożywczych z elastyczną spiralą PCV (PCW, PVC) o gładkiej wewnętrznej ścianie do przesyłu wody pitnej, substancji o niskiej zawartości tłuszczu oraz alkoholi o stężeniu do 28%. Materiał węża jest wolny od metali cięzkich, nietoksyczny i odpowiedni do zastosowania w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Wąż spełnia wymogi dyrektywy Unii Europejskiej dotyczącej materiałów przeznaczonych do kontaktu z artykułami spożywczymi (2002/72/CE, 2007/19/CE i 2008/39/CE).

    Materiał przeźroczysty PCV (PCW, PVC)
    Wzmocnienie elastyczna żółta spirala PCV (PCW, PVC)
    Temperatura pracy -10 °C do +60  °C
    Charakterystyka elastyczny wąż do substancji spożywczych z elastyczną spiralą PVC o gładkiej wewnętrznej ścianie do przesyłu wody pitnej, substancji o niskiej zawartości tłuszczu oraz alkoholi o stężeniu do 28%. Materiał węża jest wolny od metali ciężkich, nietoksyczny i odpowiedni do zastosowania w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

  • Węże silikonowe RAUSIL
    Lekki, półprzeźroczysty, bezzapachowy, talkowany wężyk silikonowy odporny na warunki atmosferyczne i różnego rodzaju chemikalia. Przewody silikonowe stosowane są w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz sprzęcie AGD. Jakość wężyków silikonowych jest zgodna z wymaganiami BfR (Niemiecki Instytut Oceny Ryzyka) i normą FDA § 177.2600.
    Materiał: RAU-SIK 8368 Shore A 60±5
    Temperatura pracy: -60 ºC do +180 ºC

     

    Materiał RAU-SIK 8368 Shore A 60±5
    Temperatura pracy -60 ºC do +180  °C
    Charakterystyka lekki, półprzeźroczysty, bezzapachowy, talkowany wąż silikonowy odporny na warunki atmosferyczne i różnego rodzaju chemikalia. Stosowany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz w sprzęcie AGD.

  • Lekkie węże igielitowe PCV (PCW, PVC) serii TUBCLAIR

    Lekki wąż igielitowy PCV (PCW, PVC) serii TUBCLAIR AL to bardzo miękki i elastyczny wąż przemysłowy. Lekkie węże igielitowe wykonane z PCV (PCW, PVC). Wąż ten przeznaczony jest do aplikacji w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym i spożywczym. Węże igielitowe umożliwiają wielokrotną sterylizację gdyż są odporne na działania bakterii i dzięki gładkiej powierzchni nie powstaje osad. Węże igielitowe są bardziej elastyczne niż węże z nylonu lub poliuretanu.

    Materiał PVC
    Temperatura pracy -15 °C do +60  °C
    Charakterystyka Jednowarstwowy i wszechstronny wąż igielitowy spożywczy z elastycznego i przejrzystego PVC klasy A. EU N° 10/2011. Wąż igielitowy jest lekki i nadający się do kontaktu ze środkami spożywczymi oraz alkoholami o stężeniu do 50%. Charakteryzuje się także doskonałą trwałością oraz zwiększoną ochroną przed promieniowaniem UV. Model węża Tubclair oferuje szeroki zakres zgodności chemicznej. Wśród produktów, z którymi może mieć kontakt, pod pewnymi warunkami dotyczącymi temperatury oraz stężenia, można wymienić niektóre kwasy (solny, octowy, borowy, cytrusowy, azotowy, fosforowy...), niektóre zasady (wodorotlenek sodu, potas...), wodny roztwór podchlorynu sodowego, wodę morską, sole (niektóre chlorki, azotany, siarczany, fosforany, węglany...). Przepływ węglowodorów skutkuje utratą elastyczności, co może powodować pękanie igielitowego węża Tubclair.